Ilman tätä ei joulu maistu joululta!

Mallaslimppu:

Mäski:

2 dl kaljamaltaita

1 l vettä

ripaus sokeria

pieni nokare hiivaa

Mäski pitää tehdä edellisenä iltana. Mittaa maltaat mikronkestävään kulhoon, lisää ripaus sokeria. Kiehauta vesi ja kaada maltaiden päälle. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Peitä liinalla ja anna käydä yön yli.

Taikina:

Mäski

5 dl piimää

150 g hiivaa

6 tl suolaa

1 kupillinen (liekö n. 1,5 dl, ei amerikan cup, vaan suloinen ruusukuviollinen vanha kahvikuppi) sokeria

2 kupillista siirappia

3 kupillista ruisjauhoja

vehnäjauhoja

Mittaa piimä mäskin joukkoon ja laita mikroon, lämmitä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva. Lisää sokeri, siirappi ja ruisjauhot. Lisää jauhoja niin, että taikinasta tulee sopivaa. Anna kohota. Leivo limpuiksi, voitele munalla ja paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Peppi Pitkätossu pitää kuusenriisumisjuhlat (Astrid Lindgren)

...jatkoa eiliseltä

"...Peppi oli rakentanut kelkkamäen huvikummun katolle, Se oli korkein ja jyrkin mäki minkä lapset olivat ikinä nähneet, ja se oli liukas kuin saippua. Siinä saattoi laskea oikein hyvin ilman kelkkaa. Jotta pääsi katolle, oli tietenkin kavuttava tikkaita pitkin, ja se oli hirveän hankalaa, mutta alaspäin tultiin sitä nopeammin. Se oli hirveän hauskaa. Kaikille lapsille tuli lämmin, posket olivat punaiset ja housuntakamukset valkoiset, ja joulukuusi säteili niin ihmeen kauniisti pimeässä. Sen näki vielä paremmin kun istui katolla, niin, sielät näki vielä paremmin, kuinka monta pakettia siinä riippui. Ja lasten sydämissä kävi pieni odotuksen värähdys, kun he ajattelivat, mitä noissa paketeissa voisi olla..."