Jossain lehdessä näin sellaisen sitruunamarenki-kakkusen, siitä se ajatus sitten lähti ja pääsiäisen kakku muotoutui tällaiseksi...

Muropohja, toffeeta kondensoidusta maidosta, sitruunakiisseliä ja kevyt sitruunainen vaahto kruununa.

Kondensoitua maitotölkkiä pitää keittää n. 2 tuntia, joten sen kun on keittänyt valmiiksi, kakku on  melko nopea valmistaa. Itse käytin vaahtoon maustamatonta tuorejuustoa ja sitruunamehua, jämäkämmän ja varmasti myös maukkaan lopputuloksen saisi sitruunatuorejuuston kanssa.

Pohja:

100g pehmeää voita

3 dl jauhoja

2 rkl sokeria

1/2 tl leivinjauhetta

2 rkl kylmää vettä

Nypi voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet tasaiseksi muruksi. Lisää vesi ja sekoita mahdollisimman vähän, vain sen verran että taikina on juuri ja juuri tasaista. Taputtele taikina kakkuvuoan pohjalle ja reunoille (itse käytin irtopohjavuokaa ja vuorasin sen leivinpaperilla, jotta kakku oli helppo siirtää). Jos haluaa varmistaa että taikina myös pysyy reunoilla, voi taikinan päälle laittaa leivinpaperin ja laittaa painoksi vaikka kuivattuja herneitä. Paista pohjaa 200 asteessa n. 15 minuuttia.

ToffeeTäyte:

1 tölkki kondensoitua maitoa

Keitä tölkkiä reilussa vedessä kattilassa noin 2 tuntia. Anna jäähtyä/jäähdytä kylmässä vedessä ennen purkin avaamista, ettei tofee polta tassuja!

Kaada toffee pohjan päälle ja laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Sitruunatäyte:

2 dl vettä

n. 1 dl sokeria

1 dl sitruunamehua

2 1/2 rkl perunajauhoja

50 g voita

4 tl vaniljasokeria

Mittaa ja sekoita kattilassa vesi, sokeri, sitruunamehu ja perunajauhot. Nosta liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli pulpahtaa ja muuttuu paksuksi. Lisää voi pieninä kuutioina sekä vaniljasokeri ja sekoita. Anna jäähtyä ja kaada toffeetäytteen päälle. Laita jääkaappiin.

Kevyesti sitruunainen vaahto:

1 flora vispi vaahdotettuna

100g maustamatonta tuorejuustoa

100g valkosuklaata sulatettuna

n. 4 rkl sitruunamehua.

Yhdistä aineet ja levitä tortun päälle. Anna vetätyä hetken jääkaapissa ennen herkuttelua.