Ruusuja voi pursotella kermavaahdosta ja sokerikreemistä, ja miksei kaikista muistakin paksummista kuorrutteista ja vaahdoista, marengistakin saa hienoja...  Kermavaahtoa voi olla hyvä jämäköittää esim vaniljakreemijauheella, mutta ei ole pakko. Tuohon sokerikreemiin laitoin tuplamäärän vettä ohjeen mukaiseen, jolloin sitä on helpompi ja kevyempi pursotella.

Kukkien pursotusta helpottanee kukkanaula, mutta minulla ei sellaista ole, vaan olen pursotellut ihan leivinpaperin palalle joka pöyrii ihan kätsysti pöydän pinnalla. Jos tuntuu että leivinpaperi käpristyy, voi pohjaa kostuttaa vedellä.

Noita ruusutyllia on montaa sorttia ja kokoa, itselläni on aika lailla keskikokoinen ja siitä tulee ihan hyvän kokoisia ruusuja kakun koristeluun ja esim muffinssin päälle.

Nämä kukat olen pursottanut mansikkaisesta sokerikreemistä.

Osan massasta laitoin pakastepussiin johon leikkasin kulmaan pikkuisen reiän. Tällä on hyvä pursotella pikkuinen keko, jonka ympärille sitten kukkaa lähdetään rakentamaan.


Sitten pursotetaan ruusu ympärille terälehti kerrallaan. Terälehden pursotus aloitetaan pöydän pinnasta, ja pursotetaan kaarimaisesti niin että nostetaan tyllaa ja palataan sitten takaisin alas kiinni. Seuraava terälehti aloitetaan hiukan edellisen päältä. Ensin keon päällekin hiukan, ja ensimmäisissä terälehdissä korkeammalle tyllaa nostaen. Reunimmaiset, viimeiset teen sitten matalampina, vähemmän tyllaa nostaen, jolloin ulkoreunasta tulee nätti. Ensin tietenkin pikkuisempia/lyhempiä terälehtiä ja kokoajan terälehtien kokoa hiukan kasvattaen. Leivinpaperia/kukkanaulaa samalla pyöräyttäen saa siistimpää jälkeä aikaan . Kuvassa näkyvät ihan ensimmäiset terälehdet, tästä eteenpäin sitten tekemään vaan lisää terälehtiä kukan muotoa mukaillen, tylla hiukan kukan mukaisesti vinossa, ei siis ihan kohtisuoraan.

Nuppuja saa tietenkin pursottelemalla vähemmän terälehtiä.


Tässä vielä kuva tuosta tyllasta. Kukasta saa erilaisen riippuen siitä pitääkö kuperaa vai koveraa puolta kukkaa kohti.


Kun kukka on valmis, nosta se hetkeksi pakastimeen kovettumaan. Hetken pakkasessa levättyään kukasta tulee kova ja sen saa irrotettua paperista käsin ja nostettua vaikka kakun päälle. Tämä toimii kreemin kanssa ainakin tosi hyvin. Kukkia kerkiää vielä siirrellä ja asetella ja pikkuhiljaa ne sulavat sen verran etteivät tipu kakun päältä. 

Ensin kukkien pursottelu tuntui kaamean hankalalta ainakin omasta mielestäni mutta aika äkkiä tästä pääsee jyvälle ja kukista tulee siistimpiä. Kannattaa vaihdella pursotuskulmaa ja tyllan asentoa ja nostaa tyllaa enemmän ja vähemmän... Toivottavasti näistä sepustuksista edes joku saa jotakin tolkkua ;)

Ja vielä valmiita kukkia.